Cashless betalen in opmars – voordelen voor handelaars!

Cashless betalen werd de voorbije jaren steeds populairder. Onderzoek toont aan dat 66% van de Belgen liever niet cash betaalt. Als handelaar speel je hier dus beter op in. De aankoop of huur van een betaalterminal houdt je echter misschien tegen. Maar heb je dan al stilgestaan bij de vele voordelen van cashless betalen? En wist je al dat er fiscale voordelen bestaan?

Wat is cashless betalen?

Cashless betalen wordt ook weleens cashloos betalen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het over betalen zonder contant geld. Dit kan je op verschillende manieren doen, zoals gewoon met je bankkaart via een betaalterminal.

Ontdek zelf de voordelen van cashless betalen!

Vergelijk betaalterminal-aanbieders

Maar tegenwoordig zijn er nog modernere manieren. Zo worden er op festivals polsbandjes voorzien die uitgerust zijn met een chip waar je een geldbedrag kunt opzetten. Je betaalt dan je drank en eten met deze polsband, simpelweg door het tegen de terminal te houden. Vaak wordt er ook gekozen voor een mobiele betaalapp waarmee je kunt betalen.

Cashless betalen kan daarnaast ook gebeuren met een kaart die speciaal door een bedrijf ontworpen werd.

Waarom kiezen voor cashless betalingen?

In Zweden hebben ze deze voordelen al goed begrepen. Het land is een voortrekker op gebied van cashless betalen. Slechts 5 procent van de aankopen gebeurt er nog cash. Heel wat winkels aanvaarden ook niet langer cash betalingen, maar verkiezen elektronisch.

Voordelen

  • Veilige keuze: cashloos betalen is een veilige keuze, je hoeft namelijk niet langer cash geld op zak te hebben, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt. Als je met een app betaalt, dan is deze goed beveiligd. Dus zelfs als je telefoon gestolen wordt, kunnen anderen er niet zomaar mee betalen. Stelen ze je cashgeld, dan kunnen ze ermee doen wat ze willen.
  • Makkelijke en correcte betalingen: voor de klant is het erg eenvoudig om cashless te betalen, maar niet enkel de klant heeft er voordeel bij. Als klanten cashless betalen, dan moet er geen geld geteld worden, waardoor er ook geen geld teruggegeven moet worden en er geen fouten gemaakt kunnen worden. Als je als eigenaar een cashless systeem voorziet, dan zorg je er dus niet alleen voor dat betalingen vlotter verlopen, maar ook dat er minder kassaverschil is.
  • Je spaart veel tijd uit: als je cashless betaalt dan zal de betaling veel vlotter gaan, waardoor je tijd uitspaart. Als eigenaar van de zaak wilt dit zeggen dat je vermijdt dat er te grote rijen aan de kassa’s zullen staan en dat zorgt voor gelukkige klanten.
  • Professionaliteit: dit is een groot voordeel voor eigenaars. Als je als eigenaar kiest voor een cashless betaalsysteem in de vorm van een betaalkaart van je zaak, dan zal dit professionaliteit uitstralen. Daarnaast geeft zo’n kaart je de mogelijkheid om er loyaliteitsprogramma’s bij te zetten en dat houdt de klanten tevreden!
  • Hogere omzet: ook dit is een belangrijk voordeel voor eigenaren. Een cashless betaalsysteem kost wel wat geld, maar uiteindelijk zorgt het voor een hogere omzet. Dit komt omdat een betaalkaart van je zaak zorgt voor klantenbinding, onder andere door de loyaliteitsprogramma’s, maar ook omdat klanten er telkens een bedrag op zetten die ze enkel in jouw zaak kunnen spenderen. Het is bovendien bewezen dat een klant cashless meer uitgeeft dan contant, omdat het makkelijker is.

Nadelen

Een cashless betaalsysteem heeft in het principe voornamelijk voordelen. Als klant is het makkelijk, snel en betrouwbaar en voor de zelfstandigen is het de ideale manier om eenvoudig aan meer omzet te geraken.

Cashless betalen kan wel een nadeel hebben voor de klant: deze manier van betalen zorgt ervoor dat je als klant meer geld zult spenderen. Dit nadeel is dan weer een voordeel voor de zelfstandige.

Waar kan je cashless betalen?

Steeds meer uitbaters kiezen voor een cashless betalingssysteem, tegenwoordig kan je dus vrijwel overal cashless betalen. Meestal is dit dan met de kaart of je smartphone. Tegenwoordig kiezen ook steeds meer festivals voor een cashless betaalsysteem en ook in het buitenland zijn er heel wat plaatsen waar dit mogelijk is.

Als je zeker wilt zijn of je ergens cashloos kunt betalen, dan moet je kijken of je het pictogram van contactloos betalen op de betaalterminal ziet staan.

Wilt u cashless betalingen toestaan? 

Ontvang GRATIS offertes

Wat zijn de voordelen van cashless betalen?

Prijs betaalterminal met cashless betalingen

Om cashless betalingen in je zaak mogelijk te maken heb je een betaalterminal nodig. En de prijs voor een betaalterminal voor veel (kleine) ondernemers een struikelblok. Ze zien het niet zitten om een betaalterminal te kopen of te huren. Maar als de klant hierop wacht, hoe kan je dan nog achterblijven? Toch is de kost minder hoog dan dat je zou denken.

Goed nieuws: je kunt een groot deel van de kosten terugkrijgen via je belastingsaangifte! Zo valt de aankoop onder aftrekbare beroepskosten. Via afschrijvingen kan je ze van de belastingen aftrekken.

Daarnaast is er ook de investeringsaftrek. Dat is een fiscale maatregel. Je kunt een keer een bepaald percentage van de aankoop in je belastingen inbrengen.

Conclusie

Cashless betalen zit duidelijk in de lift. Als handelaar spring je best mee op de kar. Het grootste deel van je klanten is immers al fan. Gelukkig zijn er een heleboel voordelen aan verbonden. Het is veiliger en vereenvoudigt je administratie. Bovendien krijg je van de overheid ook fiscale voordelen.

Om alles in goede banen te leiden heb je een goede betaalterminal nodig. Maar elke zaak heeft andere noden en een ander budget. Vraag daarom verschillende offertes voor betaalterminals aan. Zo vergelijk jij vlot de vele mogelijkheden en vind je de beste betaaloplossing voor je zaak!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.