Cashless betalen in opmars – voordelen voor handelaars!

Cashless betalen

Cashless betalen werd de voorbije jaren steeds populairder. Onderzoek toont aan dat 66% van de Belgen liever niet cash betaalt. Als handelaar speel je hier dus beter op in. De aankoop of huur van een betaalterminal houdt je echter misschien tegen. Maar heb je dan al stilgestaan bij de vele voordelen van cashless betalen? En wist je al dat er fiscale voordelen bestaan?

Mobiel of met de kaart?

Zoals de naam al weergeeft, valt onder cashless betalen alles zonder cash geld. Dat betekent dus ook de klassieke bankkaart met bancontact of kredietkaarten zoals Visa of Mastercard.

Ook het meer recente mobiel betalen valt daaronder. Bij mobiel betalen gebeurt alles via de smartphone. Dat kan bijvoorbeeld met het systeem van payconiq of via speciale apps.

De voordelen van cashless betalen

Betalen zonder contant geld brengt veel voordelen mee, zowel voor de klant als voor de handelaar:

  • Elektronisch betalen is veiliger. Je hebt minder cash in huis, en dat is per definitie al een stuk veiliger.
  • Het verhoogt de transparantie. Je registreert veel gemakkelijker alle betalingen. Dat vereenvoudigt dan weer je administratie.
  • Flexibiliteit. Veel mensen hebben weinig cash op zak. Als een handelaar cashless betalen aanbiedt, verhoogt hij de flexibiliteit voor zijn klanten.
  • Betalen met kaart of telefoon gaat sneller aan de kassa. Bovendien moet je als winkelier niet meer langs de bank passeren met de inhoud van je kassa.

In Zweden hebben ze deze voordelen al goed begrepen. Het land is een voortrekker op gebied van cashless betalen. Slechts 5 procent van de aankopen gebeurt er nog cash. Heel wat winkels aanvaarden ook niet langer cash betalingen, maar verkiezen elektronisch.

Cashless betalen

Fiscale stimulans voor cashless betalen

Om cashless betalingen in je zaak mogelijk te maken heb je een betaalterminal nodig. En daar is de prijs voor veel (kleine) ondernemers een struikelblok. Ze zien het niet zitten om een betaalterminal aan te schaffen of te huren. Maar als de klant hierop wacht, hoe kan je dan nog achterblijven? Toch is de kost minder hoog dan dat je zou denken.

Goed nieuws: je kunt een groot deel van de kosten terugkrijgen via je belastingsaangifte! Zo valt de aankoop onder aftrekbare beroepskosten. Via afschrijvingen kan je ze van de belastingen aftrekken.

Daarnaast is er ook de investeringsaftrek. Dat is een fiscale maatregel. Je kunt een keer een bepaald percentage van de aankoop in je belastingen inbrengen.

Conclusie

Cashless betalen zit duidelijk in de lift. Als handelaar spring je best mee op de kar. Het grootste deel van je klanten is immers al fan. Gelukkig zijn er een heleboel voordelen aan verbonden. Het is veiliger en vereenvoudigt je administratie. Bovendien krijg je van de overheid ook fiscale voordelen.

Om alles in goede banen te leiden heb je een goede betaalterminal nodig. Maar elke zaak heeft andere noden en een ander budget. Vraag daarom verschillende offertes voor betaalterminals aan. Zo vergelijk jij vlot de vele mogelijkheden en vind je de beste betaaloplossing voor je zaak!

Vraag uw gratis offerte aan