Vergelijk online betaalsystemen in België

Online betalen wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt nu veel bedrijven zich gaan richten op e-commerce. Het is echter niet gemakkelijk om uw weg te vinden in het grote aanbod van online betaalsystemen. Met behulp van onze vergelijking van online betaalsystemen in België, vindt u gegarandeerd de juiste oplossing voor uw zaak.

Vraag een offerte aan voor een online betaalsysteem

Wat is e-commerce?

E-commerce is de term die wordt gebruikt voor het uitbaten van een online winkel. In fysieke winkels heeft de klant verschillende methoden om zijn uw product of dienst te betalen: met een kredietkaart, met Bancontact, contant…

Voor een online winkel is dit net het hetzelfde, verschillende betaalmethoden zijn mogelijk, maar om ze op uw site te hebben, is het raadzaam om externe leveranciers te gebruiken. Sommige online betaalmethoden zijn alleen toegankelijk via deze payment service provider (PSP). Het zijn deze aanbieders die contracten sluiten met de aanbieders van betaalmethoden en u in staat stellen een alomvattend betalingssysteem aan te bieden aan uw klanten.

Bepalende elementen bij het kiezen van een payment service provider

Er zijn veel van dergelijke betalingsdienstaanbieders, en het kan moeilijk zijn om er uw weg in te vinden. Om een goede keuze te maken, houdt u best rekening met de volgende criteria van uw onderneming:

  • De commerciële strategie van de onderneming: nationale of internationale verkoop, klein aantal verkopen, massadistributie, enz.
  • Het soort product dat wordt verkocht
  • De omvang van de verkoop
  • De prijs
  • Klantendoelgroep

De elementen die de verschillende aanbieders van betaalmethoden onderscheiden, zijn:

  • Het aantal beschikbare betaalmethoden op de site
  • De geldstroom: komt het geld rechtstreeks op de rekening van de handelaar of loopt het via diensten van derden?
  • De veiligheid van de transactie en de klantrelatie
  • Type contract: VOA, full-service VOA, full-service zonder VOA
  • Tarieven

De verschillende soorten contracten

Betalingsoplossingen met het VOA-contract

De overeenkomst voor verkoop op afstand (VOA) is een overeenkomst die de handelaar in staat stelt een virtuele elektronische betaalterminal te gebruiken. Deze terminal heeft dezelfde functie als conventionele betaalterminals om transacties uit te geven en te verwerken. De dienstverlener kan u een betalingsmodule ter beschikking stellen die in uw site wordt geïntegreerd en er tegelijk voor zorgt dat u een VOA-contract met uw bank ondertekent.

Full-service betaaloplossingen met VOA-contract

De full-service oplossing maakt het mogelijk dat een dienstverlener alle stappen van de betaling regelt en zorgt voor de relatie tussen de klant, de verschillende aanbieders van betaalmethoden en de banken. Het heeft meestal zijn eigen server en platform. Dit soort dienstverlening biedt ook een aanvullende verzekering om fraude te voorkomen en het risico van niet-betaling te verminderen. 

Full-service betaaloplossingen zonder VOA-contract

Geen VOA-contract betekent in feite dat u geen abonnementsgeld zult betalen. De dienstverleners rekenen u een commissie aan per transactie dat u hen vraagt uit te voeren. De bekendste van deze aanbieders is uiteraard PayPal.

Deze oplossing is interessant wanneer u een niet zo grote hoeveelheid producten of diensten op uw site hoeft te verkopen. De betalingsprocedure kan echter iets langer duren, aangezien er geen terminal wordt gehuurd. U moet dus wachten tot de dienstverlener een transactieverzoek naar de bank stuurt.

Vraag een offerte aan en ontdek het type contract

Online betaalmethoden in België

Alvorens dienstverleners te vergelijken, kan het interessant zijn om de verschillende online betaalmethoden in België te bekijken. Dit kan u helpen te beslissen hoeveel en wat voor methoden u uw klanten wilt aanbieden. 

Online bankieren met krediet- of prepaidkaart

De kredietkaart of prepaid bankkaart is een van de oudste methoden van online-betaling. Het betalingssysteem is vrij eenvoudig, aangezien u alleen de voor- en achternaam van de kaarteigenaar, het kaartnummer en het CVV-cryptogram (Card Validation Code) hoeft in te voeren. Bovendien kan deze kaart worden gebruikt voor internationale betalingen.

De nadelen van deze methode zijn dat, indien de klant geen verzekering heeft afgesloten en de kaart wordt gestolen, de klant kan worden beroofd. De prepaid kaart vermijdt deze minpunten en geeft de gebruiker een extra verzekering. Een prepaid kaart komt echter minder vaak voor. 

Online bankbetaling met debetkaart

Online betalen met een debetkaart maakt het mogelijk een transactie te verrichten via een vooraf ingevulde overschrijving in de module. 

Vandaag verlopen bijna alle online betalingen in België met debetkaarten via Bancontact. De provider maakt het mogelijk om op uw telefoon te betalen rechtstreeks via de applicatie (Payconiq of de applicatie van de bank van de klant), door een QR-code te scannen, ofwel door het oude systeem van de beveiligde box te gebruiken. Deze methode is dus zeer praktisch, omdat het snel en veilig is. Het nadeel is dat het gewoonlijk alleen voor binnenlandse betalingen wordt gebruikt. 

Online betaling met SEPA-incasso

Dit soort betalingsmethode is in feite een automatische incasso. Zo krijgt het bedrijf toestemming om de bankrekening eenmalig en op een veilige manier te debiteren. De klant kan op een zeer eenvoudige manier zijn akkoord geven voor toekomstige aankopen: login en paswoord of verificatie via een captcha code.

Deze betaalmethode is eenvoudiger, sneller en goedkoper voor de handelaar en helpt de klanten aan zich te binden. Het heeft echter één groot nadeel: de transactie kan tot 12 maanden nadat zij is verricht, worden herroepen. Het andere nadeel is dat Belgen nogal terughoudend zijn om dit soort methode te gebruiken. 

Online betaling via rekeningen van derden of e-mail 

Dit zijn virtuele online portefeuilles. Deze portefeuilles worden aangevuld met andere betaalsystemen, maar zodra ze zijn bijgevuld, maken ze snellere en goedkopere betalingen mogelijk. Betalingen worden verricht met een eenvoudige login en wachtwoord of met een digipas.

Deze methode wordt gebruikt om te betalen via Paypal, Apple Pay, Amazon Pay, Google Pay, WeChat Pay…

Achteraf betalen

Nieuwe online betaalmethoden maken achteraf betalen mogelijk. Deze methode stelt de klant in staat pas te betalen wanneer hij tevreden is met zijn aankoop. De bekendste van deze betaaloplossingen is AfterPay. Dit is veiliger voor de handelaar dan bankoverschrijvingen. 

Online betaling in contanten

Online betaalsystemen in contanten

Ook deze oplossing is zeer recent. Hiermee kan een klant online een aankoop doen en betalen door het geld op de bank te storten. De oplossing wordt momenteel aangeboden door SafetyPay in samenwerking met verschillende banken in België. Het is noodzakelijk om via een dienstverlener te gaan om er voordeel uit te halen. 

Andere methodes

Er bestaan nog veel meer betaalmethoden: elektronisch geld (ook wel virtueel geld of cryptocurrency genoemd), couponbetalingen, postorderbetalingen, enz. Juist vanwege het grote aantal betaalmethoden en de verschillende voor- en nadelen die ze kunnen hebben, is het raadzaam om een betaaldienstverlener in te schakelen.

Vraag een offerte aan bij een betaalaanbieder

Geïntegreerde of niet-geïntegreerde betaling

Alvorens de verschillende aanbieders te vergelijken, kan het interessant zijn de twee betalingssystemen te kennen: het geïntegreerde en het niet-geïntegreerde betalingssysteem. Geïntegreerde betaling is een betaling die rechtstreeks op de website van de handelaar wordt verricht. Dit betekent dat de klant de betalingsinformatie rechtstreeks op de webpagina van uw site invult, zonder dat hij de informatie op een andere pagina opnieuw moet invullen. Dit systeem wordt een API-systeem (Application Programming Interface) genoemd.

Niet-geïntegreerde betaling, daarentegen, verwijst naar een andere webpagina die toebehoort aan de leverancier. Om te vermijden dat uw klant ontmoedigd wordt door het te vaak moeten invullen van zijn gegevens, kiest u best voor een betaalsysteem dat geïntegreerd is in uw website. 

Vergelijking van de verschillende online betaaloplossingen in België

PayPal

PayPal is niet alleen een pionier op het gebied van betaalportemonnees, maar ook een aanbieder van betaaldiensten. Zijn iets hogere prijzen zijn ook te verklaren door zijn positie als marktleider. Het bedrijf heeft nu bijna 300 miljoen gebruikers wereldwijd, is aanwezig op meer dan 200 markten en handelt in meer dan 100 munteenheden. 

HiPay

HiPay is vooral bekend om zijn geavanceerde functies en aanpasbare end-to-end ervaringen. Onder zijn kwaliteiten: uitgebreide aanpassing van analytics en beveiliging.

Stripe

Het grote succes van Stripe is te danken aan zijn krachtige en aanpasbare API-integratie. Het heeft bijna 100 geïntegreerde toepassingen. Stripe is ook zeer intuïtief te gebruiken, en het biedt vereenvoudigde, maar universele toegang tot online betalingen. 

Online

Online, nog steeds bekend onder zijn vroegere naam Payline, heeft een intuïtieve interface en veel functies voor bedrijfsanalyse. Zijn bijzonderheid is dat het hoofddoel is de aankopen van zijn klanten te stimuleren en te verhogen. De dienst is ook in hoge mate aanpasbaar en is internationaal aanwezig. 

PayPlug

PayPlug, opgericht in 2012, is een bedrijf dat geboren is om online handel te vergemakkelijken. Het is zeer intuïtief en is in heel Europa aanwezig.

IcePay

Het bedrijf is actief in meer dan 60 landen en heeft kantoren in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Klantendienst is dus zeer gemakkelijk voor klanten uit België. Het biedt een breed scala aan betaaloplossingen. Daartoe behoren de meest recente, zoals contante betaling en betaling achteraf. 

WorldLine

WorldLine is het toonaangevende betalingsdienstenbedrijf in België voor zowel in-store als online betaalterminals. Haar voordeel is dat zij contracten heeft met alle Belgische banken. 

Ingenico ePayments (vroeger Ogone)

Het vroegere Ogone, nu Ingenico ePayments, is een van de grootste Europese aanbieders van online betaaldiensten. Het is aanwezig in meer dan 170 landen en heeft bijna evenveel betaalmethoden en valuta’s. 

Mollie

Mollie is een ander wereldberoemd platform. Het heeft ook een zeer geavanceerd API-integratiesysteem, maar de echte toegevoegde waarde is de transparantie van de prijzen en het feit dat er geen abonnement voor nodig is. Het biedt dus toegang tot internationale betalingen voor zelfs de kleinste ondernemingen. 

Adyen

Adyen is een Nederlands bedrijf dat ook internationaal zeer snel is gegroeid. Het heeft een breed gamma aan betaalmethoden en valuta’s. Ook is het de dienstverlener voor zeer grote bedrijven zoals Uber, eBay, enz. Het is de moeite waard om te kiezen voor een contract met dit bedrijf voor bedrijven met een internationale reikwijdte. 

CCV

CCV is al meer dan 60 jaar actief op de markt voor elektronische betalingen. Het is aanwezig in de Benelux en in Frankrijk. Het is dus meer lokaal. Toch biedt de onderneming de grootste betaalkanalen aan, ondanks het beperkte aantal methoden. Het heeft het voordeel dat de prijzen vrij democratisch zijn. Deze aanbieder is dus het overwegen waard als uw webwinkel een lokalere doelgroep moet aanspreken.

AanbiederBetaalmethodesContract
PayPalPayPal portemonnee
Kredietkaarten
Automatische incasso
Volledige dienst zonder VOA Met VOA mogelijk (verschillende tarieven)
HiPayKredietkaarten
Bancontact
Betalingen via iDEAL
Belfius/ING/CB
SOFORT
Payshop
Giropay …
Volledige dienst zonder VOA
StripeKredietkaarten
Automatische incasso
Volledige dienst zonder VOA Met VOA mogelijk (verschillende tarieven)
OnlineKredietkaarten
PayPal
Volledige service met VOA
PayPlugKredietkaartenVolledige service zonder VOA
IcePayKredietkaarten
Betalingen via iDEAL
Bancontact
PayPal
Overschrijving
Paysafecard
AfterPay
CreditClick
Giropay
SOFORT
Paybyphone …
Full-service, niet gespecificeerd
WorldLineKredietkaarten
Bancontact
Volledige service met VOA
Ingenico ePaymentsBancontact
Kredietkaarten
PayPal
Betalingen via iDEAL
Klarna
Automatische incasso’s
SOFORT
Paylib
Limonetik
AfterPay
MasterPass
Cielo
Betalingen in termijnen 
Alpha Card
Przelewy24
Intersolve
Volledige service met VOA
MollieBancontact
Maaltijdcheques en eco-geschenken Kredietkaarten
Betalingen via iDEAL
KBC/CBCBelfius
Klarna knop
PayPal
SEPA
SOFORT
Giropay
PostePay
Cadeaubonnen
Paysafecard
Przelewy24
Volledige service zonder VOA
AdyenKredietkaarten
Debetkaart
Automatische incasso 
Fawry 
Paypal e-wallet
Volledige service zonder VOA
CCVBancontact
Kredietkaarten
PayPal
SOFORT
Betalingen via iDEAL
Giropay
Overschrijving
Volledige service zonder VOA

Ontvang een tarief op maat

En nog veel meer…

Er is verder nog een groot aantal betalingsdienstaanbieders: Buckaroo, Multisafepay, Mangopay, Billit… Voor een grondigere vergelijking, aarzel niet om onze online offerte tool te gebruiken. Met deze tool kunt u de aanbiedingen van verschillende leveranciers in België vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.