Soorten bankkaarten

Bankkaarten maken deel uit van ons dagelijks leven. Belangrijk is een onderscheid te maken tussen de debet- en kredietkaart. In onderstaand overzicht maken we een onderscheid tussen de verschillende soorten bankkaarten en lichten we de belangrijkste merken voor u op!

Bancontact/MisterCash

Soorten bankkaarten: BancontactBancontact, tot 2016 bekend onder de naam Bancontact/Mistercash, is al jaar en dag leider in de markt van Belgische betaalkaarten.

Het systeem van Bancontact is gekoppeld aan een debetkaart. Bij een debetkaart (of bankkaart) wordt elke verrichting onmiddellijk van de rekening gehaald. Deze verrichtingen hebben gewoonlijk betrekking tot de geldafname aan een bankautomaat of het verrichten van een aankoop in een (online) winkel. Een Bancontact debetkaart mag dus niet verward worden met een kredietkaart. Bij een kredietkaart (zoals Visa en MasterCard) worden de geldafhandelingen namelijk niet onmiddelijk van de rekening gehaald.

In 2014 startte Bancontact zijn eigen applicatie op. De Bancontact-app maakt het mogelijk om online betalingen te verrichten in o.a. webwinkels, tussen vrienden en, sinds recentelijk, ook in fysieke winkels. De betaling gebeurt door een unieke QR-code te scannen met de smartphone. U wordt vervolgens doorverwezen naar uw bankapplicatie waar u enkel nog uw wachtwoord dient in te voeren om de betaling te bevestigen.

Maestro

Soorten bankkaarten: MaestroDe Maestro-bankkaart is een debetkaart van Mastercard en is eveneens een efficiënte manier om betalingen te verrichten. Deze betaalkaart wordt vrijwel in alle landen van de Europese Unie aanvaard. Net als de Bancontact bankkaart, is de Maestro-kaart een debetkaart. Dit betekent dat het verschuldigde bedrag onmiddellijk afgeschreven wordt van de rekening.

Voordat het bedrag afgehaald wordt van uw rekening, wordt voor de uitvoering van de transactie eerst toestemming gevraagd aan de bank. Is het saldo op uw rekening onvoldoende, dan zal de verrichting ook niet uitgevoerd worden. Let wel op dat niet alle betaalterminals deze betaalkaart aanvaarden. Kijk dus altijd goed na of het logo aanwezig is op de terminal.

Visa

Soorten bankkaarten: VisaVisa, die in 1958 opgestart werd, is in tegenstelling tot Bancontact en Maestro een kredietkaart. Dit betekent dat alle geldtransacties niet onmiddellijk van de rekening afgehaald worden, maar dat de banken u voor een korte termijn het geld voorschieten.

Het grote voordeel van een kredietkaart is dat deze wereldwijd aanvaard worden. Dikwijls gebruikt voor betalingen op afstanden (online shoppen), kan je een kredietkaart ook gebruiken om geld af te halen aan een bankautomaat. Let wel op dat er hiervoor extra kosten aangerekend worden.

Aan een Visa-kredietkaart is ook een limiet verbonden. Gewoonlijk bevindt deze limiet zich tussen de € 1.250 en € 2.500 per maand. Deze limiet hangt af van uw financiële draagkracht en de afspraken die u met uw bank maakt.
Elke maand ontvangt de kaarthouder dus een overzicht van de verrichtingen die hij de voorbije maand uitgevoerd heeft en het totale verschuldigde bedrag die nog van de rekening dient afgehaald te worden.

Mastercard

Soorten bankkaarten: MastercardMastercard is een rechtstreekse concurrent van Visa. Net als Visa biedt Mastercard krediet- maar ook debetkaarten aan die over de hele wereld aanvaard worden. In tegenstelling tot Visa is het aanbod aan formules van Mastercard kleiner (ze bieden enkel een standaard en Gold-kaart aan).

De werking van een Mastercardkaart is dan weer gelijkend aan die van Visa. U beschikt namelijk gedurende een korte periode over virtueel geld die, in onderling afspraak met de bank, een bepaalde limiet niet mag overschrijden. De uitgevoerde verrichtingen worden dan een maand later van de rekening gehaald.

American Express

Soorten bankkaarten: American ExpressAmerican Express is het derde grootste merk die kredietkaarten aanbiedt. Hun netwerk is echter een heel stuk kleiner dan Visa of Mastercard. American Express biedt heel wat verschillende kaartformules aan.

In tegenstelling tot Visa en Mastercard, die hun kaarten uitgeven via de financiële instellingen waarmee ze samenwerken, reikt American express zijn kaarten zelf uit.

Ook onderscheidt AMEX zich door kredietkaarten ter beschikking te stellen waar geen limiet op staat. Deze kaarten zijn dus voornamelijk bedoeld voor meer welstellende consumenten. Deze kredietkaart wordt wel niet op elke betaalterminal aanvaardt.