Regering verplicht winkeliers elektronisch betalen vanaf 1 juli 2022
Sinds de coronacrisis is het aantal elektronische betalingen sterk gestegen. Toch lopen we in België nog steeds flink achter op onze buurlanden. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gaat de optie om elektronisch te betalen verplicht maken in winkels, vanaf 1 juli 2022.
Elektronisch betalen als fraudebestrijding
De minister gaat winkeliers verplichten om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden, zonder de mogelijkheid om cash te betalen uit te sluiten. De handelaar mag zelf kiezen welke vorm van elektronisch betalen hij aanbiedt. De consument moet het recht hebben om zelf te kiezen of hij elektronisch of cash betaalt.
Cashbetalingen verminderen is een grote hulp in de strijd tegen fiscale fraude. Op basis van het bruto binnenlands product zou België jaarlijks 3,6 miljard euro btw-inkomsten mislopen.
Van Peteghem wil door cash te ontmoedigen een gelijkaardig effect bekomen als bij de invoering van de witte kassa in de horeca. De omzet die de restaurants aangeven is sindsdien namelijk veel meer gestegen dan die van de cafés, waar de witte kassa niet verplicht werd.
Ook consumenten willen elektronisch betalen
Het aantal elektronische betalingen stijgt jaar na jaar en kreeg nog een extra boost sinds de coronacrisis. Bancontact registreerde het afgelopen jaar 10 procent meer elektronische verrichtingen dan in 2019. Mobiele betalingen via de smartphone stegen in 2020 met maar liefst 88 procent t.o.v. het jaar voordien.
Hoe vermijdt u hoge transactiekosten?
Van Peteghem bekijkt nu hoe hij handelaars kan ondersteunen bij de investering en transactiekosten. Want die kosten kunnen een impact hebben op winkels die met kleine bedragen werken. ‘Van mijn jaarwinst betaal ik 16 % aan Bancontact’, vertelt een dagbladhandelaar.
💳 Elektronisch betalen aan de laagste kosten 💳
▪ Overweeg alternatieve, goedkopere vormen van elektronisch betalen zoals Payconiq.
▪ Onderhandel over de kosten met de leverancier.
▪ Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat en vindt zo de voordeligste.
Als winkelier kan u wel onderhandelen over de prijs. Zo betaalt Lies Maes in haar bakkerij geen transactiekosten voor aankopen onder de vijf euro. “En hoe meer transacties ik heb, hoe minder ik betaal. Die prijs heb ik onderhandeld met de leverancier. Vroeger betaalde ik 15 cent per transactie en dat vond ik te veel”.
Lieven Cloots van UNIZO licht toe: “We zien vooral dat veel handelaars nog vastzitten in oude tariefpatronen waardoor ze veel geld betalen voor elektronische betalingen. De kosten die aanbieders aanrekenen zijn echt wel gedaald.”
Bovendien zijn er ook andere digitale betaalvormen, zoals Payconiq by Bancontact. Met dat systeem kan u betalen door met uw smartphone een QR-code te scannen. De handelaar betaalt slechts 6 eurocent voor een transactie via Payconiq.
Ontvang GRATIS offertes en vergelijk vrijblijvend
UNIZO: ‘elektronisch betalen moet efficiënter’
De zelfstandigenorganisatie Unizo beseft dat elektronisch betalen steeds populairder zal worden en is niet tegen de verplichting. Op vraag van Unizo hoeft het niet met de kaart te zijn. Ook elektronische betalingen met de smartphone, via platformen zoals Payconiq zijn toegestaan.
“Als digitale betaalvormen gebaseerd op overschrijving, zoals Payconiq, massaal ingeburgerd geraken, dan zijn wij voor”, zegt Lieven Cloots van Unizo. “Maar we zijn bang dat als Payconiq niet voldoende zijn ingang vindt, dat bankkaartterminals verplicht zullen worden en die kunnen voor kleine winkeliers vaak nog te duur zijn.”
Van Peteghem weet dat dit een impact zal geven en overlegt nu met zelfstandigenorganisaties, bankenfederatie Febelfin en de verschillende betaalplatformen.