Contactloos betalen kan vanaf nu ook met uw Apple Watch

Contactloos betalen is in stijgende lijn. Na de introductie van het contactloos betalen met uw bankkaart, gaan nu ook de smartwatches en activity trackers onder de bijl. Althans voor BNP Paribas Fortis en KBC.

Contactloos betalen voor sporters met een drukke agenda

Sinds vorig jaar konden klanten van BNP Paribas Fortis betalen met hun Apple Watch. KBC volgde in oktober en voegde daar activity trackers van Fitbit en Garmin aan toe. Nu voegt BNP Paribas Fortis ook Fitbit en Garmin toe aan de dienstverlening. Die dienst lijkt vooral gericht op sporters, maar in principe is het voor iedereen met een drukke agenda een handige manier om snelle betalingen te verrichten zonder de portefeuille boven te moeten halen.

Contactloos betalen smartwatch

Omdat het contactloos betalen al redelijk is verspreid in België heeft u hiervoor geen nieuwe toestellen nodig. Een betaalterminal uitgerust voor contactloze betalingen, kan ook betalingen met een Apple Watch, Fitbit of Garmin toestel ontvangen. Dat contactloos betalen wordt mogelijk gemaakt door NFC (Near Field Communication) technologie. Wanneer compatibele toestellen op 2 centimeter afstand van elkaar komen, wisselen ze informatie uit.

Om het systeem te gebruiken moet u enkel klant zijn bij KBC of BNP Paribas Fortis, vervolgens installeert u de app en voegt u de gewenste kaarten toe aan uw toestel.

Hoe veilig is contactloos betalen met de smartwatch?

In tegenstelling tot de contactloze betaling met de kaart is die voor het polstoestel niet beperkt. De enige beperking is die van de rekening zelf. Om misbruik te voorkomen, heeft men verschillende veiligheidsmaatregelen ingesteld.

  • Pincode moet ingevoerd worden elke keer dat u het aandoet
  • Kaarten kunnen individueel geblokkeerd worden via de app op uw smartphone
  • Card Stop bellen is nog altijd veiligste optie bij diefstal

Momenteel is het contactloos betalen met Apple Watch, Fitbit of Garmin nog een zaak van early adaptors. Maar door het stijgende gebruik van contactloos betalen, zal betaling met polstoestel waarschijnlijk winnen aan populariteit.

Belfius en ING beperken de diensten voor dergelijke polstoestellen slechts tot het nakijken van de rekening en het melden van wijzigingen. Als u klant bent bij die banken, zult u nog even geduld moeten hebben.

Verbod op doorrekenen transactiekosten Bancontact: een goede zaak? “0.30 cent transactiekosten Bancontact bij betalingen onder € 10”: sinds 9 augustus 2018 is het voltooid verleden tijd. Een meerkost voor klanten die elektronisch betalen, mag wettelijk gezien niet meer. Ook voor kleine bedragen. Handelaars en zelfstandigen vrezen voor hun marges, maar is dat wel terecht? Wij…

Verder lezen